Over Upje.

Follow by Email

zondag 23 december 2012

In pauzestand.

Intussen zijn we anderhalf jaar aan het proberen zwanger te worden. Net zo lang staat ons leven in pauzestand. Iedere ochtend staan we op, we doen wat we altijd doen, op geijkte momenten voeren we een turnoefeningetje uit, twee weken later weten we dat ze voor niets is geweest en we hollen weer verder. Ik blijf erbij dat het momenteel ons leven nog niet beheerst. We willen heel graag dat kind, maar als het er niet komt, zijn we ook gelukkig. Er rollen dus zeker geen maandelijkse bittere tranen of de wanhoop straalt nog niet van ons gezicht. Ons leven bestaat niet uit cyclussen en we slaan geen andere mensen het hoofd in omdat zij alweer zwanger zijn van een derde of vierde kind.

Vanwaar dan die pauzestand? Plannen voor de lange termijn zijn lastig, natuurlijk. Voor onze reis naar Letland was dat al een moeilijke kwestie. Ook nu zouden wij traditioneel beginnen nadenken over reisbestemmingen voor volgende zomer, maar ook dit keer blijft de vraag: moeten we er rekening mee houden dat ik misschien (hoog)zwanger zal zijn of niet? Dat we niet meteen aan een verre bestemming moeten denken, is niet zo’n ramp. Maar als het deze ronde prijs zou zijn, is het zelfs in juni al niet meer mogelijk om te vliegen. Een autovakantie dan, dat kan ook best leuk zijn. Maar tot hoever in een zwangerschap vind je het prettig om uren en uren en uren te rijden? En de bestemming, waar moet die op voorzien zijn? We zouden het wel fijn vinden om bijvoorbeeld in Oostenrijk te gaan wandelen, maar als ik een maand of zes zwanger ben, ligt dat toch net iets anders.

Ook voor andere plannen is het lastig niet te weten of er überhaupt een kind komt of niet. Raap ik toch mijn moed bij elkaar en ga ik nog iets studeren in avondschool? Kopen we een nieuw huis waar twee kinderen ook genoeg ruimte zullen hebben, of volstaat iets voor ons tweetjes? Als ik ooit van job zou veranderen, moet ik er dan rekening mee houden dat er kinderopvang voorzien moet worden en best af en toe ook eens wat tijd met die kindjes doorgebracht kan doorgebracht worden? Heeft het zin dat de echtgenoot en ik al eens wat beginnen rond te kijken welke opties er allemaal zijn voor een reis naar Zuid-Afrika, of naar Australië, of nog een extra rondreis naar de Verenigde Staten? Ge ziet het, ook als er geen kind komt, zullen we nog goed weten wat met onze tijd aan te vangen. Met ons leven zelfs. Maar dat alles zetten we graag opzij als er een kind komt. Het zou echter bijzonder jammer zijn als we al die plannen of dromen uitstellen of laten voor wat ze zijn en dat we dan uiteindelijk tóch niet zwanger raken, niet?

Als deze poging ook weer zonder succes blijkt, stappen we weer een heel nieuwe wereld binnen. Die van de mensen die geholpen worden met het zwanger te worden. Ik kijk er niet naar uit, want ik ben heel erg bang dat die ongedwongenheid van nu er helemaal door zal verdwijnen. Het zal er zeker niet voor zorgen dat ons leven uit die pauzestand komt. Integendeel. Sociale verplichtingen, hobby’s en plannen zullen allemaal moeten wijken als het toevallig dat ene moment in de maand is. Dat zal zeker een lacher worden bij zo’n onregelmatig geval als ikzelf.

Hoe dan ook, 2013 zal het jaar worden waarin we tenminste weten of we ooit mama en papa zullen worden. Wij worden niet het soort mensen dat oneindig jarenlang blijft proberen. We maken duidelijke afspraken over hoeveel keer en wat en daar zal het dan ook mee gedaan zijn. Want hoezeer we ook naar een baby uitkijken, dat leven op pauzestand is helemaal niets. Als anderen daarvoor kiezen, heb ik daar heel veel respect voor. Wij doen dit niet. Weloverwogen en bewust. Al hopen we natuurlijk dat we die beslissing ‘dan stoppen we er maar mee’ nooit hoeven te nemen … .

1 opmerking:

  1. Succes om toch zo goed mogelijk door je pauzestand te komen. Trouwens, autovakanties moet je ook hélemaal niet vastleggen hé. Wij gaan steeds met plezier op kampeervakantie en leggen zoiezo nooit iets vast. Er is altijd nog wel een plekje ergens. En zo kan je op die moment zien wat voor vakantie je aankan. Ben je nog niet zwanger kan je ook altijd voor last minute verre reizen gaan. Succes.

    BeantwoordenVerwijderen